De Clinge Groepsaccommodatie

De Clinge homepage

De naam

Kymelsberg

 

Ligging

De Clinge ligt op een prachtige plek halverwege Assen en Groningen in het stroomdal- landschap van de rivier de Drentsche Aa. Een gebied waar wonen en werken, natuur en cultuur, samen een onlosmakelijk geheel vormen. 

 

De Clinge ligt midden in het bosgebied van het dorpje Zeegse aan de Schapedrift 7. Langs deze rustige zandweg werden vroeger de schapen van de schaapskooi naar de heide geleid. De Clinge was oorspronkelijk een klein woonhuisje, rond 1920 gebouwd op een door de wind gevormd binnenduin. Ook nu nog is goed te zien dat De Clinge op een hoog binnenduin is gebouwd, al is het huidige pand door de jaren heen aan alle kanten uitgebouwd en veel groter geworden.

 

Betekenis van de naam De Clinge

De naam De Clinge hebben wij gekozen omdat de locatie op een door de natuur gevormde zandheuvel staat. Een Clinge is een "verhoging in het landschap". Anderzijds is de klinkende naam te danken aan het begrip “klank”, het doorgeven van signalen aan anderen.

 

Clinge / Klencke

In de 19e eeuw waren in dit deel van Drenthe nog grote heidelandschappen, door boeren gebruikt om de schapen te weiden. De kuddes waren zo talrijk dat de heidevelden op veel plaatsen werden kaalgevreten. De wind kreeg vrij spel en vormde in het kale zandgebied vele stuifduinen. Omdat de bevolking last had van het almaar opwaaiende zand heeft Staatsbosbeheer later vele jonge naaldbomen in het gebied aangeplant. Die boompjes zijn nu bos geworden.

 

Zo'n door de natuur gevormde verhoging in het landschap heette sinds de middeleeuwen ook wel “clinge” of "klencke". Bij overstromingen kon men daar een veilig heenkomen zoeken en waande men zich "hoog en droog". Als een clinge in de rivier lag ontstond er een doorwaadbare plaats naar de oever aan de andere kant van de rivier. Dergelijke plaatsen werden ook gebruikt om door middel van klanken, allerlei signalen aan elkaar door te geven om zo op afstand met elkaar te communiceren.

 

 

Een bvan de vele zandverstuivingen in deze omgevingen.

Zandverstuiving

Honk

Rond 1900 is hier een klein huisje gebouwd, genaamd: "Honk".